15 Ocak 2020 Çarşamba

KVKK'ya Şikayet Başvurusu Artık Elektronik Ortamda

Kişisel verilerin korunması ile ilgili ülkemizdeki önemli bir dijital dönüşümden bahsedeceğim bir video içerik hazırladım.

Hem dünyada hem de ülkemizde son yıllarda önem kazanan, kişinin mahremiyetinin korunması ile veri güvenliğinin sağlanması ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri önemli bir gündem konusu olmuştur. Özellikle büyük şirketlerin ve sosyal medya devlerinin yakın geçmişte kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplaması ve saklaması sebebiyle büyük cezalar alması, günlük hayatta elde edilen ve dijital olarak saklanan tüm kişisel bilgilerin uygun şekilde korunmasına verilen önemi artırmıştır ancak bu hala ülkemizde istenen seviyede değildir.

Bu da kişilerin kanunla kendilerine verilmiş olan başvuru ve şikayet haklarını kullanmasına sebep olmaktadır. İlgililer kanunun uygulanmasıyla ilgili taleplerini ilk olarak veri sorumlusuna iletmeleri gerekmektedir. Başvurusu reddedilen veya verilen cevabı yetersiz bulan ya da süresinde başvurusuna cevap verilmeyen ilgililer Kurula şikâyet hakkını elde ederler.

Şimdiye kadar bu şikayetler Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na yazılı olarak yapılırken artık oturduğumuz yerden istediğimiz zaman yapılabilecek. Gelin 2020 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olan şikayetlerin elektronik ortamda iletilmesi konusunu beraber inceleyelim.



İşte dijitalleşme ve elektronik dönüşümün hayatımıza olumlu yansımalarından birini daha görmüş olduk.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na veri sorumlusu bir banka ile ilgili olarak 2019 yılı Eylül ve Ekim ayında yazılı olarak başvuruda bulunmuş ve bu başvurulara ilişkin incelemesi devam eden bir vatandaş olarak Kurumun bizlere sunduğu elektronik ortamda şikayet başvurusu yapabilme imkanını çok yerinde bulduğumu belirtmek isterim. Vatandaşlar, sunulan bu imkan sayesinde hem zaman hem de bütçe açısından tasarruf sağlamış olacak. Özellikle çalışan vatandaşların bu başvuruları mesai saatleri içerisinde yapması zor olduğu için başvurulara özel zaman ayırması gerekiyordu. Şimdi başvuruları dilediği saatte dilediği yerden yapabilecek olan vatandaşlar aynı zamanda başvuru dosyalarının takibini de yine elektronik ortamda yapabilecek. Kağıt ortamında yapmış olduğum başvuru için her ay bir kere Kurumu arayıp durumunu sorguluyorum ve yoğunluk sebebiyle incelemenin tamamlanmadığı cevabını alıyorum. Ancak elektronik ortamda başvuru yapan vatandaşlar bu takip sürecini de daha etkin bir şekilde yönetebilecek. Bu geliştirmede emeği geçenlere teşekkür ederken, kişilerin de kişisel verilerini koruma konusunda önlerinde bir engel olmadığını ve haklarını savunmaları gerektiğini yeri gelmişken belirtmek isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder