11 Temmuz 2019 Perşembe

A'dan Z'ye Kredi Kartı Yıllık Üyelik Bedelini Geri Alma


Geçmiş yıllara ait kredi kartı yıllık üyelik bedelini (bazı bankalar buna aidat diyor) nasıl alacağınızı, bu süreci başarıyla tamamlamış biri olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.



Önce bankanıza başvurup geçmiş yıllarda ödemiş olduğunuz kart ücreti, kart aidatı gibi farklı adlarda sizden alınan tutarların iadesini istiyorsunuz. Onlar bu cevaba olumlu yanıt verirse ne mutlu size. Ancak yüksek ihtimalle olumsuz geri dönüş yapacaklardır. Bu aşamada onlardan olumsuz yanıtı yazılı olarak alıp saklamanız gerekir. Böylece elimizdeki ilk koza sahip olacaksınız: "bankadan alınmış olan ret cevabı".


Sonra bankanın size kart aidatı/ücreti yansıtmış olduğu ekstreleri bulmanız gerekiyor. Bunları mailinizdeki pdf eklentilerinden ya da sakladıysanız evinize gelen ekstrelerden temin edebilirsiniz. Genelde bankalar aynı karta yılın aynı ayında bu ücreti yansıtırlar. Örneğin Mayıs 2019'de sizden kart aidatı alınmışsa, 2018’de de aynı kartınızdan Mayıs’ta aidatın kesilmiş olması ihtimali çok yüksektir. Eğer ekstrelerinize kendi imkanlarınızla ulaşmanız mümkün değilse, bankanızın müşteri hattını arayarak ekstrelerinizi mail yoluyla göndermelerini talep edebilirsiniz. Bu süreç biraz zaman alır. Benimkinde yaklaşık 10 gün kadar sürmüştü. Ekstrelerin elimize ulaşmasının ardından kart aidatı/bedeli kesilen ayların ekstrelerini ayrıştırıyoruz. Böylece elimizdeki ikinci koza sahip olacaksınız: kart aidatı yansıtılan kredi kartı ekstreleri.

Yukarıda anlatılan adımları gerçekleştirdikten sonra, e-devlet üzerinden tüketici sorunları hakem heyetine başvuru yapacaksınız ya da bağlı olduğunuz ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne elinizdeki ret cevabı ve üyelik bedeli yansıtılan kredi kartları ile başvuruyorsunuz. Sizden kimlik fotokopisine ek olarak onlardan temin edeceğiniz dilekçeyi doldurmanızı isteyecekler. Bu işlemleri orada tamamladıktan sonra dosya numaranızı ve süreci takip etmek için telefon numarasını alıp görevinizi yerine getiriyorsunuz.

Bu aşamada size Kaymakamlığa gitmek yerine başvurunuzu e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapmanızı öneririm. Dilerseniz bu başvuruda izleyeceğiniz yöntemi buradan okuyabilirsiniz:

https://sadecehakkimiaradim.blogspot.com/2019/07/tuketici-hakkn-e-devletten-arayacak.html

Sonrasında sabırla beklemeye başlıyorsunuz. Süreci yetkililer takip ediyor ve yaklaşık 1-1,5 ay’lık bir süre içinde (bu süre İzmir Karşıyaka için tecrübe ettiğim ortalama süredir) konu çözüme ulaşıyor.

Anlattıklarımı uygulamanız sonucunda lehinize alınmış olan kararı ifade eden Tüketisi Sorubnları Hakem Heyeti yazısını elinize alacaksanız. Ardından sonuca bir an önce ulaşmak istiyorsanız elinizdeki belgeyi bankaya iletmeniz gerecektir. Bu aşamada sosyal medya (özellikle twitter) ve şikayet siteleri (sikayetvar.com) süreci hızlandırmak için kullanılabilinir. Bu kanallardan bankaya elinizdeki kararı iletebilirsiniz. Eğer müşteri hatlarını ararsanız onlar size yardımcı olmak yerine bankaya gidip kararı iletmenizi söylerler. Zaman konusunda kısıtlarım olduğu için ben bu yöntemi kullanmanızı önermem. Kararı bankanın Genel Müdürlüğü’ne ilettikten sonra aynı gün içerisinde kredi kartınıza geçmiş dönemlere ilişkin kart aidatınızı yatıracaklardır. Kart bakiyeniz artıdaysa telefon bankacılığı ile bu tutarı hesabınıza aktarıp nakit olarak da kullanmanız mümkündür.

Son olarak hatırlatmak isterim: geçmiş 10 yıl için kart aidatlarınızı geri almanız mümkün. Bankaların oldukça karlı olduğunu gördüğümüz bu son dönemlerde bizlerden haksız olarak alınan bu tutarların geri alınması konusunda herkesin hakkını kullanmasını gönülden isterim. Sizden haksız yere alınmış olan bu tutarı sonrasında dilediğiniz gibi değerlendirmek sizin bileceğiniz iş. Dilerseniz bu konuda bana sorularınızı da iletebilirsiniz ya da bu içeriği bu konuda desteğe ihtiyacı olan sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.


1 yorum:

  1. Acil gerçek kredi başvurusu şimdi gönder:
    Citylaon ve kredilendirme)
    Bir işletme kredisi mi arıyorsunuz? Kişisel kredi, ev kredisi, araba
    Kredi, Öğrenci Kredisi, Borç Konsolidasyon Kredisi, Teminatsız Krediler, İşletme
    Sermaye vb. Veya kredi banka tarafından reddedildi mi veya
    Herhangi bir nedenle finans kurumu. Biz özel borç verenleriz ve borç veriyoruz
    Düşük faiz oranlarına ve uygun fiyatlara sahip şirketler ve bireyler için
    % 2 faiz oranı. Bir krediyle ilgileniyor musunuz? Whatsapp bugün bize +971544105744 veya
    (cityloan@gmail.com) ve bugün kredinizi alın.

    YanıtlaSil